کاوش موضوع بتن خود متراکم
صفحه اصلی
بتن خود متراکم
پژوهشگران عرصه مصالح ساختمانی طی سالها در تلاش بودهاند تا با ایجاد تغییراتی در اجزای مختلف این ماده، اصلاحاتی را مطابق با نیازهای موجود اعمال کرده و به خواص جدید یا برتری از بتن دست پیدا کنند. این تلاشها در طی سالها منجر به پیدایش بتنهای توانمند، فوق توانمند، سبک، الیافی و غیره شدهاست. یکی از این انواع بتن که ظهور آن به چندین دهه قبل بازمیگردد، بتن خودمتراکم است که با ویژگیهای خاص خود، امکانات جدیدی را در اختیار مهندسین قرار دادهاست که با استفاده از آنها میتوان بر مشکلات ناشی از عدم تراکم مناسب در سازههای بتنی، از جمله کاهش عمر مفید و دوام سازهها فائق آمد.
با اینکه در ابتدا بتن خودمتراکم در زمرهٔ بتنهای خاص و پیچیده محسوب میشد، تواناییها و مشخصات فوقالعاده، این نوع بتن را به سرعت به یکی از انواع پرکاربرد در کشورهای پیشرفتهٔ دنیا تبدیل کرد. با این حال، در کشورهایی مانند کشور ایران، هنوز این بتن یک فناوری جدید در عرصهٔ ساخت و ساز بهشمار میآید و میتوان گفت استفاده از آن هنوز محدود میباشد و آشنایی و دانش کافی دربارهٔ آن نزد اغلب مهندسین وجود ندارد.
بتن خودمتراکم عبارت است از «بتنی با کارایی زیاد و عدم جداشدگی که میتواند پس از ریخته شدن در محل موردنظر، فضای قالب را پر کند و اطراف آرماتورها را بدون نیاز به تراکم مکانیکی فرا بگیرد». De Schutter و همکارانش (۲۰۰۸) نیز موارد زیر را به عنوان پارامترهای ضروری برای یک مخلوط خودمتراکم در حالت تازه عنوان کردهاند:
الف- توانایی جریان یافتن تحت وزن خود را داشته باشد.
ب- توانایی پر کردن تمامی فضای خالی موجود (فضای قالب) را داشته باشد.
ج- توانایی ایجاد یک مخلوط متراکم و به اندازهٔ کافی همگن را بدون نیاز به انجام عملیات تراکم داشته باشد.
بهطور کلی بتن خودمتراکم با مصالحی مشابه بتن معمولی ساخته میشود و در برخی موارد برای ساخت آن علاوه بر مقادیر نسبتاً زیاد فوق روانکننده، از افزودنی اصلاحکنندهٔ لزجت نیز استفاده میشود. شناخت صحیح رفتار، مزایا، معایب و نهایتاً ارایهٔ طرح اختلاط مناسب برای بتن خودمتراکم «هنری» است که با استفاده از آن میتوان از مزایای این نوع بتن بیشترین بهره را جست و به موارد طرح شده در تعریف این بتن، یعنی کارایی بالا و عدم جداشدگی، دست یافت.... بیشتر در ویکی پدیا